Ślina syntetyczna 1 l

Wodny roztwór białka - mucyny oraz chelatowych związków sodu   Więcej szczegółów

156,00 zł

Producent: C.T.S. C.T.S.

5854

8 szt.

Ślina syntetyczna CTS (SSC) jest wodnym roztworem białka (mucyny)

i środków wiążących – cytrynianu sodu i cytrynianu trójamonowego.

Posiada właściwości detersyjne i emulgujące odpowiadające naturalnej ślinie.

Nadaje się do delikatnego oczyszczania, usuwania kurzu lub żeli enzymatycznych.

W tym ostatnim przypadku SSC emulguje częściowo zhydrolizowane przez enzymy cząsteczki.

SPOSÓB UŻYCIA:

SSC składa się z dwóch składników, które należy ze sobą zmieszać przed użyciem.

Mucyna jest w postaci liofilizowanej; należy dodać ją do wodnego roztworu cytrynianów, mieszając aż do uzyskania jednorodnego,

przejrzystego roztworu, ewentualnie podgrzewając do temp. ok. 30-40oC.

Odczekać 30 min. Następnie nakładać na oczyszczaną powierzchnię za pomocą pędzla lub tamponu z waty.

Niektóre zabiegi oczyszczania można wykonać stosując sam roztwór cytrynianów, które posiadają siłę wiążącą.

Roztwór SSC można usuwać wodą, jakkolwiek niska zawartość substancji stałych nie powoduje znaczącego odkładania się osadów.

pH roztworu SSC można modyfikować dodając niewielką ilość kwasu cytrynowego lub amoniaku.

PRZECHOWYWANIE:

Mucyna jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, należy przechowywać ją w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Po dodaniu do roztworu cytrynianów, mucyna, która jest białkiem, ulega stopniowej denaturacji, tracąc swoje właściwości.

Nie można z góry określić czasu przydatności roztworu mucyny; zależy to od temperatury i kontaktu z tlenem atmosferycznym; można przyjąć, że roztwór mucyny zachowuje swoje właściwości przez okres 5 - 7 dni.

Okres przydatności można wydłużyć przechowując roztwór w lodówce, w temp. 0-5oC; przed ponownym zastosowaniem należy go podgrzać do temp. 30-40oC przez kilka minut.

Opakowanie 1 litr płynu + 2 g mucyny liofilizowanej.



Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Ślina syntetyczna 1 l

Ślina syntetyczna 1 l

Wodny roztwór białka - mucyny oraz chelatowych związków sodu